Humvee

Det kanske mest kända militärfordonet av alla är amerikanska Humvee som figurerat i marktrupper i snart trettio år. Här kan du läsa mer om vad Humvee är och varför detta militärfordon är så populärt.

Bestyckad krigsbil

Humvee står för ”High mobility multipurpose wheeled vehicle” och betyder enkelt översatt att Humveen är ett multifunktionellt fordon. Multifunktionaliteten utgörs av att den snabbt och enkelt kan assistera med eldunderstöd bakom frontlinjen samtidigt som den kan frakta soldater och förnödenheter. Den kan också ta sig fram snabbt i en krigszon och klarar svår terräng. Främst används Humvee för spanings- och eskortuppdrag. Bilen har blivit känd för sina insatser i såväl Afghanistan som Irak och figurerar frekvent i amerikanska militärfilmer. Nackdelarna med Humvee är att den inte klarar av minor och sprängmedel. Med tanke på detta ska den bytas ut mot M-ATV som kan köra över minor utan att bilen och passagerna skadas.

Hummer

Humvee finns också i en variant för allmänheten som kallas Hummer. Hummer är något av en modefluga för rika människor över hela världen. Framför allt kändisar har hakat på trenden med att äga en egen Hummer och fordonet kan modifieras nästan hur som helst för att falla ägaren i smaken.