Stridsvagnar

Det svenska försvaret har gott om stridsvagnar utplacerade vid landets olika regementen. Här kan du bland annat läsa mer om Stridsvagn 122. Genom en enkel sökning på Google.com kan du hitta mer information samt bilder.

Stridsvagn 122

Denna stridsvagn beskrivs ofta som den svenska motsvarigheten till den berömda tyska stridsvagnen Leopard 2. Bland annat har den omnämnts av Discovery Channel som tidernas bästa tyngre stridsvagn, vilket den minst sagt förtjänar. Med ett 360 graders elektriskt vridbart torn har stridsvagnen kapacitet att attackera ur alla vinklar med utrymme att klara fyra besättningsmedlemmar.

Bestyckning

Vidare är stridsvagnen naturligtvis beväpnad med två kulsprutor, ett rökkastarbatteri och en rejäl kanon. Spränggranater och pansarprojektiler laddas i kanonen som kan träffa avlägsna mål på drygt 4 000 meters avstånd. Med hjälp av stabiliserat sikte för både kanon och kulsprutor kan målet fixeras även i den mest ojämna och prövande terräng. Tekniska hjälpmedel som till exempel infrarött sikte hjälper vid nattkörning, sämre sikt och mot mål som på olika sätt har kamouflerats med avsikt. Trots bestyckningen tar sig stridsvagnen fram både enkelt och smidigt, vilket är en fördel i en krigszon.

Skyddsmoduler

Det är inte bara det tunga artilleriet som gör Stridsvagn 122 till marknadens bästa stridsvagn utan också att den är rejält förstärkt både invändigt och utvändigt med så kallade skyddsmoduler. Front, förarlucka och torn är dessutom extra förstärkta. Framför allt är det pansarprojektiler som kan göra rejäl skada om inte skyddsmoduler finns. Smarta glasfiberplattor skyddar besättningen invändigt mot till exempel splitter av olika slag. Det finns också ett högteknologiskt CBRN-skyddssystem som bland annat ger besättningen skydd mot användning av olika sorters kemiska stridsmedel av till exempel radioaktiv och biologisk karaktär.