Svenska militärfordon på film

Den som vill se svenska militärfordon på film har ett något mer begränsat utbud, men det finns såväl gamla klassiker som nyproduktioner för den som är intresserad. Här får du tips på några filmer som du inte bör missa.

Repmånad

I den gamla klassikern Repmånad från 1979 kan du se nästan alla av det svenska försvarets äldre militärfordon, särskilt Volvos lastbilar. Handlingen kretsar kring huvudpersonen Helge Jonsson, som spelas av Lasse Åberg. Han har kallats in till repövning och på sitt gamla regemente träffar han sina gamla lumparkompisar. Filmen bjuder på många skratt, igenkänningar och tokigheter när vännerna inte alls känner för att ta övningen på allvar utan hellre köper sprit och öl.

Svart krabba

Den svenska Netflixfilmen Svart krabba, som premiärvisades i mars 2022, lånade bland annat in pansarbandvagn 401 och en hel del andra militärfordon för att göra produktionen så realistisk som möjligt. Mitt i händelsernas centrum hittar vi Noomi Rapace som spelar huvudrollen som en av soldaterna i ett hemligt specialförband. Sverige befinner sig i krig och enda möjligheten att stoppa kriget är att specialförbandet kallas in till Operation Svart Krabba. Specialuppdraget består av att ta sig över skärgårdsisen med topphemlig information till allierade på en dold ö.